Omega-3:n edut – tämän vuoksi tarvitset monityydyttymättömiä rasvahappoja

Tiesitkö, että kala on ainoa ruoka-aine, jonka sisältämän rasvan määrästä ei tarvitse olla huolissaan? Kaikki kalat sisältävät omega-3-rasvahappoja, mutta sardiini, anjovis, lohi ja silli sisältävät omega-3:a erityisen paljon. Kerromme tässä blogissa omega-3:n sisältämistä välttämättömistä rasvahapoista ja annamme vinkkejä siihen, kuinka voit saada niitä riittävästi.

Käymme läpi omega-3:n tarpeet, syyt ja siitä saatavat hyödyt. Kerromme myös, mitä omega-3-rasvahappo oikeastaan on, kuinka paljon sitä pitäisi saada päivittäin, ja miksi kapselimuotoisen puhdasta kalaöljyä sisältävän ravintolisän nauttiminen voisi olla fiksu teko.

Miksi tarvitsemme omega-3:a ja miksi se on meille ihmisille hyväksi?

Jos solut eivät saa riittävästi näitä terveellisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja, elimistön toiminnassa voi ilmetä ongelmia ja kehossa voi syntyä epätasapainotiloja. Olemme voineet huomata, että henkilöt, jotka syövät paljon kalaa, elävät pidempään. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat japanilaiset, joilla on pisin elinajanodote. Pitkään ikään vaikuttavat monet muutkin tekijät, mutta on kuitenkin kiinnostavaa huomata, että Japanissa syödään kalaa luultavimmin noin kolme kertaa enemmän kuin USA:ssa.

Omega-3:n fantastiset hyödyt

Omega-3:n nauttimisesta on paljon hyötyä. Olemme jo esimerkiksi pitkään tienneet, että EPA- ja DHA-rasvahapot edistävät sydämen normaalia toimintaa. Tämä edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg EPA:ta ja DHA:ta. Sydän ei kuitenkaan ole ainoa elin, joka tarvitsee näitä rasvahappoja, sillä DHA-rasvahappo edistää myös aivotoiminnan ja näön pysymistä normaaleina. Tämä edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA:ta.

Tämän vuoksi omega-3 riittävä saanti on tärkeää

  • Edistää sydämen normaalia toimintaa
  • Hyväksi aivoille, silmille ja näkökyvylle

Mitä omega-3 on?

Omega-3 on monityydyttymätön rasvahappo, jonka ensimmäinen kaksoissidos on kolmannen ja neljännen hiiliatomin välissä hiiliketjun loppupäästä lukien. Pitempiketjuisissa omega-3-rasvahapoissa on tämän lisäksi muita kaksoissidoksia.

ALA on rasvahappojen 'äiti', ja elimistö voi itse muodostaa rasvahappoihin lisää kaksoissidoksia ja valmistaa aina DHA:ta, jossa on 6 kaksoissidosta.

Omega-3-rasvahappoja on tärkeää saada ruuasta, sillä elimistö ei pysty tuottamaan niitä itse.

Kalaöljyn etu omega-3:n lähteenä on, että kala on tehnyt puolestamme työn, jonka elimistömme joutuu normaalisti tekemään prosessoidessaan ALA-happoja. Elimistö ei pysty itse valmistamaan omega-3:a, mutta se tarvitsee joitakin alfa-linoleenihappoihin kuuluvia rasvahappoja voidakseen itse tuottaa lisää kaksoissidoksia. Nauttimalla kalaöljyjä annamme elimistön käyttöön rasvahappoja, joita se voi heti käyttää hyväkseen. Lisäksi elimistö voi muuntaa EPA-rasvahappoja (erityisesti kalan rasvassa esiintyvä omega-3-rasvahappo) DPA:ksi (5 kaksoissidosta) ja DHA:ksi (6 kaksoissidosta).

Miten paljon omega-3:a tarvitsemme?

Ruotsin ruokaviraston Livsmedelsverketin mukaan meidän tulisi saada 5–10 % kaikesta tarvitsemastamme energiasta monityydyttymättömästä rasvasta. Tästä määrästä tulisi noin yhden prosentin lähteenä olla omega-3-rasvahapot, mikä tarkoittaa, että meidän tulisi nauttia päivittäin noin 2,5–3 grammaa omega-3:a.

Kala on omega-3:n tavallinen lähde, mutta kalan omega-3-pitoisuus voi vaihdella. Livsmedelsverket on todennut, että päivittäinen tarve vastaa yhtä lohiannosta.

Esimerkki omega-3:a sisältävistä ruoka-aineista (EPA ja DHA):

  • Lohi
  • Silli
  • Makrilli
  • Sardiinit
  • Tonnikala
  • Turska

Omega-3:n eri lajit

Omega-3:a on olemassa eri lajeja. Kala sisältää eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Kasviperäiset ruoka-aineet sisältävät ALA:a (alfalinoleenihappoa). Elimistön on ensin itse muodostettava ALA-rasvahaposta EPA:a ja DHA:ta, jotta se voi hyötyä tästä rasvahaposta, eikä kyseinen prosessi ole erityisen tehokas. Kalasta saatavia omega-3-rasvahappoja pidetään tämän vuoksi kasviperäisiä rasvahappoja arvokkaampina.

Olemme nyt kertoneet omega-3:n eri tyypeistä, ja mietit varmaan, miten se eroaa omega-6:sta?

Mikä on omega-3:n ja omega-6:n välinen ero?

Omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat kaksi eri monityydyttymättömien rasvahappojen ryhmää, ja ne toimivat kehossa eri tavoin. Molemmilla on tärkeä rooli elimistön toiminnassa ja kumpaakin on luonnostaan syömässämme ruuassa. Ruokamme sisältää kuitenkin usein enemmän omega-6:ta suhteessa ruuan sisältämään omega-3:n määrään, ja saammekin usein liikaa omega-6-rasvahappoja. Tämä on yksi niistä syistä, minkä vuoksi usein suositellaan omega-3-ravintolisän nauttimista kalaöljyn muodossa.

Omega-6-rasvahappoja on mm. rapsiöljyssä, auringonkukkaöljyssä ja seesaminsiemenöljyssä.

Jotkut ovat sitä mieltä, että omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saannissa on olemassa optimaalinen suhde, mutta ruotsalainen Livsmedelsverket on todennut, että pohjoismaisten vuonna 2012 julkaistujen ravitsemussuositusten mukaisesti ei voida varmasti sanoa, että jokin tietty määrä omega-3- tai omega-6-rasvahappoja olisi terveyden kannalta paras määrä.

Newomega – Friend of the Sea -sertifioitu tuote, joka sisältää omega-3:a ja D- sekä E-vitamiineja kapselimuodossa

Me emme kaikki syö kalaa 2 tai 3 kertaa viikossa, mikä luultavasti olisi riittävä määrä kattamaan omega-3:n tarpeen. Kapselimuotoisen omega-3:n nauttiminen voi tämän vuoksi olla fiksu tapa varmistaa omega-3:n riittävä saanti.

Me Efillä olemme tehneet usean vuoden ajan yhteistyötä yhden maailman johtavan omega-3-kalaöljyn tuottajan kanssa. Yrityksen moderni tuotantolaitos sijaitsee Brattvågissa Norjassa ja sen valmistamat omega-3-öljyt ylittävät kansainväliset standardit laadussa ja puhtaudessa. Tehdyt analyysit osoittavat, että meillä on käytössämme eräs markkinoiden puhtaimmista öljyistä. Newomegan sisältämä konsentroitu omega-3-öljy puhdistetaan huolellisesti ja siihen lisätään D- ja E-vitamiinia.

Newomega on saanut lisäksi Friend of the Sea -sertifioinnin. Friend of the Sea on aatteellinen – ei siis valtioiden omistama – organisaatio, ja se tekee työtä vastuullisen ja kestävän kalastus- ja akvakulttuurin puolesta.

Newomega on hyvä valinta, kun haluat, että pienikokoiset kapselit on helppo niellä eivätkä ne jätä pahaa jälkimakua.

Newomega sisältää konsentroitua kalaöljyä ja EPA:ta sekä DHA:ta – ja juuri näitä ainesosia omega-3-kapseleissa tulisi olla.

Täällä voit kestotilata Newomega-omega-3-kapseleita – ja varmistaa, että kodin varastot täydentyvät aina tarvittaessa.

Tämän artikkelin inspiraationa olivat esimerkiksi Livsmedelsverketin julkaisut ja Jean Carpersin kirjat.

Muista monipuolisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen tärkeys.